Hirdetés
Mipszi
Mipszi.hu

Hogyan programozd át az agyad, hogy jól induljon a hét?

Néhány szabadnap után sokunknak esik nehezére visszazökkenni a hétköznapi rutinba és a munkahelyi feladatokba. Szerencsére számos kutató foglalkozik azzal a kérdéssel, hogy miért okoz ilyen nagy stresszt és szorongást a hétkezdés – és hogy miként „programozhatjuk át” magunkat annak érdekében, hogy megszabaduljunk a hétfői rosszkedvtől. 

 
Hogyan programozd át az agyad, hogy jól induljon a hét?

Agyunk szereti a kiszámíthatóságot és a rutint, hisz ezek segítenek egyfajta állandóságot teremteni gyorsuló világunk folyamatos nyüzsgésében. A jó hír, hogy agyunknak nem kell túl nagy erőfeszítéseket tenni, mikor a hétvégi szabadsághoz és a hétköznapi rutin hiányához kell alkalmazkodnia, annál inkább, mikor a hétvégi pihenésből a hétfő reggeli teendőkhöz térünk vissza. A hétvége utáni visszazökkenés megkönnyítésének egyik módja az egész hétre szóló rutinok bevezetése, melyek segítségével kiszámíthatóbbá és tartalmasabbá tehetjük életünket. Ez lehet például a kedvenc sorozatunk nézése, kertészkedés vagy rendszeres testmozgás – és ha tehetjük, ezeket a dolgokat mindennap nagyjából ugyanabban az időben végezzük. A rutinok segítenek fenntartani a koherenciaérzésünket, amely lehetővé teszi számunkra, hogy értelmet találjunk az élet eseményeinek bonyolult útvesztőjében. Ha van egy kialakult rutinunk, jelentse az az öt nap munkát követő két nap szabadságot vagy a mindennapos cselekvések egy sorának elvégzését, életünk kiszámíthatóbbá és tartalmasabbá válik.

Hirdetés

Egy másik fontos tényező, amire érdemes odafigyelnünk, az az alvási rutinunk. Kutatások szerint az alvásidő következetes betartása hétvégén is legalább annyira fontos a hétfői napok élvezete szempontjából, mint az alvás hossza vagy minősége. Az alvási szokások hétvégi változása ún. „szociális jetlaget” válthat ki. Ha például a szabadnapokon a szokásosnál később alszunk el és kelünk fel, az eltérést vált ki a biológiai óránk és a társadalmilag előírt kötelezettségeink között. Ez pedig sokunknál magasabb stressz-szintben nyilvánul meg hétfő reggelente. Érdemes tehát hétvégenként is egy meghatározott időt tartani a lefekvéshez és az ébredéshez. Elalvás előtt sokaknak segít egy 30 perces „levezető” rutin kialakítása is: kapcsoljuk ki vagy tegyük el a digitális eszközeinket, és gyakoroljunk különböző relaxációs technikákat.

Természetesen mint oly sok mindenben, hormonjaink ebben a folyamatban is kiemelkedő szerepet játszanak, kiváltképp a kortizol. Mint többfunkciós hormon számos feladatból kiveszi a részét: segít többek között az anyagcsere, az alvás-ébrenléti ciklus, valamint a stresszre adott válaszreakciók szabályozásában. Szervezetünkben körülbelül egy órával ébredésünk előtt szabadul fel nagyobb mennyiségű kortizol, ami segít abban, hogy felébredjünk, és hacsak nem ér minket közben komoly stressz, ennek a szintje másnap reggelig folyamatosan csökken. Teljes munkaidőben dolgozó egyének nyálmintáiban hétfőn és kedden mértek magasabb kortizolszintet, míg a legalacsonyabb értékek vasárnap születtek.

Reggelente várjuk meg, hogy a kortizol csúcsértéke természetes módon csökkenni kezdjen – ez nagyjából egy órával az ébredés után történik meg –, mielőtt kitesszük magunkat a külső stresszoroknak. Relaxációs gyakorlatok végzése – különösen hétfőnként – remek módja lehet az általános stressz csökkentésének. Egy másik lehetőség a természetben töltött idő: ha hétfőn már a nap elején kimegyünk a szabadba, vagy akár ebédszünetünk idejét kihasználva sétálunk egyet, az jelentősen megváltoztathatja, hogy miként érzékeljük és éljük meg a hétkezdést.




Hirdetés
Hirdetés